Monday, 18 April 2011

PRN SARAWAK:KAUM CINA SARAWAK DIJANGKITI 'VIRUS RASIS' DAP, DAKWA MAHATHIR


Mantan PM Malaysia yang juga bekas presiden Umno yang dah pencen chetdet mula bersuara.Kali ini beliau menuduh DAP menbawa  politik rasis setelah parti itu memenangi banyak kerusi di Pilihanraya negeri sarawak baru-baru ini.
Masih ke kita ingat siapa yang kerap melaungkan isu bangsa atau rasis di malaysia ini kalau tidak pemimpin umno.Adakah chetdet sudah lupa operasi lalang dahulu.Operasi lalang tercetus apabila pemimpin pemuda umno mengkritik masyarakat cina dan akhirnya yang ditangkap adalah pemimpin pembangkang.pemimpin pemuda umno yang mula mencetuskan isu tersebut dikatakan berada di luar negara dan tidak ditangkap.pemimpin pemuda umno ketika itu adalah perdana menteri sekarang najib.
KUALA LUMPUR, 18 April – Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa masyarakat Cina Sarawak turut dijangkiti “virus rasisme Cina” yang menjadi prinsip perjuangan DAP, komponen Pakatan Rakyat (PR), yang memperoleh kerusi terbanyak dan menggandakan kawasan dimenangi mereka, kelmarin.
Bekas perdana menteri itu berkata pada masa-masa lalu DAP ditolak sepenuhnya oleh penduduk Sarawak.
Dalam nada sindir, Dr Mahathir (gambar) menulis, “saya mengucapkan tahniah kepada DAP yang membawa masuk politik rasis ke Sarawak.”
“Sebelum ini kesemua kaum bekerjasama antara satu sama lain bagi kebaikan Sarawak. Sekarang, kita boleh lihat dengan jelas bahawa komuniti Cina telah menolak multirasialisme.
“Kemungkinan SUPP ada melakukan kesilapan, tetapi yang lain-lain dalam BN juga didapati ada kekurangan. Tetapi keseluruhan penolakan adalah oleh masyarakat Cina,” kata beliau dalam entri terbaru blognya.
Pada pilihan raya negeri Sarawak yang berlangsung kelmarin, BN mengekalkan kuasa kerajaan negeri dengan majoriti lebih dua pertiga tetapi mengalami penurunan berbanding 2006.
Pakatan Rakyat yang dianggotai DAP-PAS-PKR memperoleh 15 kerusi dan Bebas satu.
Sambil mendakwa beliau akan dipanggil sebagai rasis kerana membangkitkan perkara ini, kata Dr Mahathir, sepanjang lima dekad lalu kaum-kaum di Malaysia telah bekerjasama untuk membina negara.
“Dunia telah menyaksikan kerajaan BN yang stabil dengan kuasa dan kekayaan dikongsi oleh semua kaum dengan adil.
“Tiada kaum yang memperoleh semua yang dianggap sebagai hak mereka – bukan Melayu, bukan Cina, bukan India, bukan Iban, Kadazan atau sebagainya. Kesemua perlu mengorbankan sesuatu. Ini (bahagian) penting dalam perkongsian,” katanya lagi.
Ini bukan kali pertama Dr Mahathir mendakwa DAP mengamalkan pendekatan sedemikian dan pernah menyamakan dengan pendekatan PAP dari Singapura.
Sebaliknya dakwa Dr Mahathir, persekitaran perkongsian kuasa dan kekayaan ini dimusnahkan oleh DAP dengan memisahkan kaum Cina daripada kaum-kaum lain.
Sehubungan itu, kata bekas presiden Umno ini, beliau berharap perkara yang sama tidak berulang apabila negara mengadakan pilihan raya umum ke-13, yang disebut-sebut dalam waktu terdekat.

No comments:

Post a Comment