Wednesday, 20 April 2011

MB:KEDAH TIDAK PERNAH NAIKKAN CUKAI TANAH UUM KEKAL KADAR 2006

UMNO BN  mencari kelemahan kerajaan PAS kedah sejak PAS memerintah setelah memenangi Pilihanraya umum lepas.Macam-macam taktik murahan yang digunakan tapi gagal untuk menumbangkan atau untuk memburukkan pemerintahan Pas Kedah terutama menteri besarnya ust Azizan Razak.
MIAKBAIT melihat seluruh media BN telah memainkan Isu cukai tanah ini, mereka telah memberi bermacam-macam pandangan yang kurang tepat.Mereka hanya menghentam kerajaan Pas yang dikatakan oleh mereka gagal menguruskan  institusi pengajian tinggi UUM yang seharusya jadi milik rakyat dan kerajaan negeri untuk melahirkan  insan-insan yang akan menjadi generasi terpelajar.

UMNO BN sudah terdesak dan tiada isu untuk menarik pengundi di kedah kerana pemerintahan kerajaan pas  kedah yang bersih.INGAT ada banyak lagi isu politik murahan yang akan dilontarkan kepada kerajaan PR sebelum menjelangnya PRU 13 ini.INILAH SALAH SATU DARIPADA PEMULAANYA

ALOR SETAR, 19 April — Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak menafikan kerajaan pimpinannya menaikkan kadar cukai tanah 10 kali ganda terhadap Universiti Utara Malaysia (UUM).
Sebaliknya kata beliau (gambar), kenyataan yang dibuat Ahli Parlimen Jerlun Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir dan Naib Canselor UUM Prof Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak itu tidak berlandaskan fakta sebenar.
“Apa yang berlaku ialah bagi tempoh Januari 2006 hingga Disember 2008, UUM telah diberi rebat oleh kerajaan negeri ketika itu menyebabkan cukai tanahnya dikurangkan dari RM1.7 juta setahun kepada RM100,000.
“Tetapi selepas tempoh rebat dua tahun itu berakhir, mereka diminta membayar pada kadar penuh semula iaitu RM1.7 juta,” katanya pada sidang media di sini.
Dipetik laporan Bernama Online, Azizan berkata akibat pemberian rebat kepada UUM itu kerajaan negeri pimpinanya kerugian RM1.6 juta.
UUM juga katanya, pernah memohon kepada beliau agar pemberian rebat itu disambung, namun permohonan mereka ditolak.
“Mereka (UUM) boleh terus membuat rayuan dan kita akan pertimbangkan, tetapi tidak semestinya kita akan luluskan permohonan mereka itu,” katanya.
Mengulas lanjut, Azizan berkata UUM juga telah diberi beberapa pilihan dalam membuat pembayaran cukai tesebut.
“Kita juga setuju mereka (UUM) berunding dengan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) mengenai bayaran ansuran. Pada tahun 2009 dan 2010 mereka bayar dengan kadar penuh,” kata Azizan.
Beliau juga menegaskan kerajaan negeri yang diteraju Pakatan Rakyat itu tidak pernah mengeluarkan arahan menaikkan cukai sejak mentadbir Kedah selepas pilihan raya umum 2008.
“...tetapi apa yang kita buat ialah pada 2008, kita menurunkan cukai tanah antara 35 peratus sehingga 75 peratus termasuk tanah-tanah milik kerajaan persekutuan.
“Disebabkan penurunan cukai itu kerajaan negeri telah kehilangan hasil tanah sebanyak RM50 juta setahun,” katanya.
Mengenai isu air di UUM, beliau menasihatkan universiti itu dan Kementerian Pengajian Tinggi meningkatkan kemudahan sistem perairan seperti tangki dan paip air kerana kerajaan negeri telah menyiapkan paip besar di luar kampus tersebut yang boleh menampung sehingga ke Bukit Kayu Hitam.
“Setiap hari pihak Syarikat Air Darul Aman (Sada) menyalurkan bekalan air ke UUM sebanyak 15 juta liter sedangkan kawasan lain kita hanya bagi lima dan 10 juta liter sahaja. Jadi mereka perlu meningkatkan kemudahan loji dalam kampus supaya air itu dapat disalurkan kepada warga kampus,” katanya.
The malaysian insider

No comments:

Post a Comment